10 Eylül 2015 Perşembe

Vintaj Modası ( Vintage&Retro)


Bizim kültürümüze fazla yakın olmayan ancak internet sayesinde eski özlemimizi hareketlendiren, önce eşyalarda sonra otomobillerde ve ardından moda dünyasında kullanılan vintaj (vintage) teriminden bahsetmek istiyorum. Vintaj aslında bir moda terimi. Anlamı itibariyle önceki dönemlere ait tek ve özel parça ya da koleksiyonlara vintage denilmekteymiş. Elbetteki bahsedilen ürünlerin vintaj olabilmesi için belli bir geçmişinin belki yaşanmışlığının ya da bir döneme ait olması gerekmekte .

Günümüzde en çok moda ve ev tekstil yada dekorasyon ürünlerinde vintaj tarzı kullanılmaktadır. Birçok ünlü marka ürünlerini tasarlarken vintaj tarzından yararlanıyor. Örneğin vintaj tarzı kıyafetler; yüksel bel pantolon, etek, mayo...ev dekorasyon ürünleri; mobilyalar, yatak örtüleri, yastıklar, halılar, perdeler, mutfak eşyaları.

Eskiye özlem duyan yada tarz olarak kendine yakın hisseden herkesin vintaj ürünlerini beğendiğini düşünüyorum.

Vintaj antika kadar eski yıllara uzanmıyor ancak zamanın modası günümüzün eski modasıdır.

Bir de retro terimi var, bu ise vintaj tarzı yeni ürünlerdir, aslında eski olmadıkları için vintaj değildir. Yani vintaj gerçekten eski ürünler için kullanılır, retro ise eski gibi görünen yeni ürünler için kullanılır.

Şimdi internetten seçtiğim vintaj tarzı ürünlerden bazılarını paylaşmak istiyorum. Sevgilerimle...
 
vintaj, vintage, retro
 

6 yorum:

  1. Çok severim eskiye dayalı modelleri :) bende bloğuma beklerim

    YanıtlaSil
  2. Blog keşif etkinliğinden geliyorum http://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/ benim bloğum ben de beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. ileride evimi böyle cici şeylerle dekore edeceğim :)
    bloguma ben de beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ebrar, blog adını alabilir miyim?

      Sil