7 Ocak 2015 Çarşamba

Türkiye'nin İlk Kadın Pilotu-Bedriye Tahir Gökmen

Türkiye'nin ilk kadın pilotu kim diye sorulduğunda kaç kişinin aklına Bedriye Tahir Gökmen gelir? Bende bu cevabı duyduğumda çok şaşırdığım ve bilmediğim için sizlerle de paylaşmak istedim.
   Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden birisi olan pilot mühendis Vecihi Hürkuş'un Kızıltopraktaki “VECİHİ SİVİL TAYYARE MEKTEBİ”nde eğitim almaya başlayan Bedriye hanım memur olarak görev yapmaktadır.    Uçuş okulunda Vecihi Hürkuş tarafından yapılan iki adet uçakla birlikte hava kuvvetleri müsteşarlığına ait iki adet te servis dışı uçak bulunmakta ve okul öğrencileri  ikisi bayan onikisi erkek toplan on dört pilot adayından oluşmaktaydı. 
Yetenekli ve başarılı olan Bedriye Tahir hanım erken saatte uçuş okuluna gelerek eğitimi alır daha sonrasında ise işyerindeki mesaisine yetişirdi. Öyleki hafta sonu tatillerinde bile okula giderdi.Tüm bu başarılarına kayıtsız kalmayan havacılık ve spor dergisi yazarlarından İffet Halim Oruz, Vecihi beye bir mektup yazmış ve Bedriye Tahir hakkında bilgi istemişti.
Vecihi beyin, Bedriye Bacı diye çağırdığı Bedriye hanımdan aldığı ve gönderdiği cevap:
 
 “Havacı olmak için duyulan isteğin başlıca nedeni, uçmak hissinin insanların yaradılışında olmasıdır. Buna en büyük delil, bundan yüzlerce yıl önce insanların kimi kanat takarak, kimi barutla ve daha birçok araçla uçmaya teşebbüs etmiş olmaları ve bu uğurda bir çok kurban vermeleridir.
  
Çocukluğumdan beri kuşların uçuşlarını, kanat çırpışlarını, dönüşlerini büyük bir dikkatle seyreder ve bundan zevk alırdım. Uçakları seyrederken tatlı bir heyecan duyar ve bu insanlar ne kadar mutlu, ben de böyle uçsam diye düşünürdüm.
 
Bu meslekte duyulan heyecanlar öyle gariptir ki, anlatılamaz, ancak hissedilir. Bunun için de uçmak lazımdır. Havacılık öyle tatlıdır ve öyle çekicidir ki, bu mesleğe giren bir daha ayrılamaz. Havacılıkta ülküm iyi bir havacı olmak, Türk kadınlığının bu alanda da öteki milletlerden geri kalmayacağını göstermek ve yurtta havacılığın canlanması için çalışmaktır.”
 
İlk Türk kadın pilotu olduğu için Abdurrahman Türkkuşu(ilk paraşütçü pilot), Bedriye bacıya “Gökmen” adını takmış ve Bedriye hanım soyadı kanunu ile birlikte Gökmen soyadını almıştır.
 
Bedriye hanımın çalıştığı yer, onun önüne ya uçuş ya da katiplik diye seçenek sunmuş, ancak kendisinin uçuş okuluna gitmeye devam etmesi nedeniyle hakkında ceza işlemi başlatmış ve maalesef işten çıkartmışlardı. 
 Ağustos 1933 yılında Bedriye Tahir hanım okulunu bitirmiş ve brovesini almış ancak brövelerin onaylanması için Hava Müsteşarlığından  heyetin gelmesi beklenmiştir. Ne yazıkki okuldaki uçağın, heyetin gelmesinden kısa bir süre önce Kalamışta geçirmiş olduğu kaza neticesinde kullanılamaz hale gelmiş olması heyetin geldiği gibi geri dönmesine neden olmuştur. Vecihi bey heyetin tekrar gelmesi için ne kadar ısrar etse heyet tekrar gelmemiş ve okul 1934 yılında mali sorunlar nedeniyle kapanmıştır.
Malesef Bedriye Tahir Gökmen hakkında bundan öte bir bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak Bedriye Tahir Gökmen ilk kadın pilotumuzdur ve Türk havacılık tarihine de adını bu şekilde yazdırmıştır. Kendisini saygıyla anıyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder