8 Eylül 2014 Pazartesi

Yerli Malı Yurdun Malı

   Alışveriş yaptığımız ürünlerin kendi ülkemizin ürettiği yerli bir ürün olduğunu anlamak için ürün kodunun "869" ile başlaması yeterli olmuyor sanırım. Çünkü açıklamalarını okuduğunuz zaman ithal edilmiş olduğunu görebildiğiniz bir çok ürün var, ne yapmak gerekir derseniz, naçizane olarak yaptıklarım hakkında size bilgi vermek istiyorum. Öncelikle internette yerli malı olan ürün markalarına bakarak neleri almam neleri almamam gerektiği hakkında kısaca bilgi edindikten sonra ilk iş olarak oğlum doğduğundan beri kullandığım bebek bezini değiştirdim. Pişik gibi bir sorunla da karşılaşmadım. Keşke en başından beri hiç o ürünü almasaydım, 17 ay boyunca ne kadar çok bez aldım, düşündükçe kendimi çok suçlu hissediyorum. Alışveriş sepetlerinde gördüğüm yabancı marka bebek bezlerini çıkartıp değiştirmeyi ya da alanları uyarmayı istiyorum:)
   Zaten almamakta eşime ısrarcı davrandığım yabancı marka asitli yiyeceklerin alımını durdurdum.



   Temizlik ürünü olarak kullandığımız ürünlerde yine yerli malı ürün ne ise onları almaya başladım. Bazı insanların kullandığı markalardaki tercihlerini değiştirmek çok zor, illa ben bundan başkasını kullanmak diye diretenler var, ama insanlar değişime açık olmalı, şahsen ben değişikliği severim.
   Şu an herşeyi değiştirmiş durumda mıyım, hayır çünkü evvelce almış olduğum ve bitmeyen ürünler var, onları da tükettikten sonra alışverişlerimde daha dikkatli davranmaya çalışacağım.
Şöyle düşünüyorum, yerli ürünler yabancı ürünlere karşı sürekli rekabet halinde, belki yabancı ürün reklamı veren firmalar kadar etkili ve pahalı reklam veremiyorlardır, reklam bazında etkili olamıyorlardır, bu nedenle vatandaş olarak dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum.  
   Bu girişim sadece benim yapabileceğim birşey değil, ancak ben kendi adıma vatanıma milletime küçük te olsa yararlı olabiliyorsam, ne mutlu bana :)
   Biz ilkokuldayken yerli malı haftası olurdu, etkinlikler yapılırdı şimdi de aralık ayında kutlanıyor diye biliyorum ama okullarda etkinlik oluyor mu oluyorsa neler yapıyorlar acaba?
  İnternette bulduğum yerli malı olan bazı ürün markalarını sizlerle paylaşıyorum, umarım faydalı olabilmişimdir:)

airtiesanadolu-sigortaaras-kargo
dimesdyoekineti
ipek-mobilyais-bankasi1kalekanunikigili
mavi-jeansmerinosnuhun-ankara-makarnasionurairorkagrup

tamek1taristurk-hava-yollariturkiye-halk-bankasiturksan-boya
ziraat-bankasi

4 yorum:

  1. çok yararlı ve güzel bir post olmuş ; herkes sizin gibi düşünceli olsa...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim özgüllük :)

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar faydalı bir yazı. Haklısınız dikkat etmek lazım bende genelde dikkat ederim. Yerli malı üzerinde genelde kötü bir imaj var Türk malı diye almak istemiyorlar. Halbuki yanlış bir ön yargı.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim İrem, bu tarz düşünceleri yıkmak için kendimizce böyle paylaşımlarda bulunursak belki faydamız olur:)

    YanıtlaSil